Γιορτή της Μητέρας

Αναρτήθηκε από superadmin 03/05/2022 0 Σχόλιο(α)

Η γιορτή της μητέρας, όπως είναι γνωστό αποτελεί μια κινητή γιορτή. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες, η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου, ενώ οι χώρες του χειμερινού ημισφαιρίου την γιορτάζουν κατά του χειμερινούς δικούς μας μήνες.

Πώς προέκυψε όμως η Γιορτή της Μητέρας και τι ακριβώς γιορτάζουμε την ημέρα αυτή;

 

 

Όπως είναι φυσικό η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλες τις μητέρες. Στην μητρόπτητα, τους μητρικούς δεσμούς, καθώς και την επιρροή των μητέρων στην κοινωνία. Αποτελεί μια ευκαιρία να γίνει γνωστός ο σεβασμός προς αυτές τις γυναίκες, καθώς προσπαθούν πάντα να προσφέρουν οτι καλύτερο μπορούν στα παιδιά τους. 

 

Υπάρχουν δύο απόψεις, οι οποίες θέλουν τη γιορτή της μητέρας να προέρχεται απο την αρχαία Ελλάδα.

 

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη άποψη υποστηρίζει πως η Γιορτή της Μητέρας προέρχεται απο τη γιορτή της Κυβέλης. Η Κυβέλη σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ήταν η μητέρα Θεών και ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, η πρώτη γιορτή της μητέρας έγινε προς τιμήν της Θεάς Ρέας, μητέρας του Δία και του Ποσεδώνα.

 

Αντιμετωπίζοντας όμως πιο ρεαλιστικά τις ρίζες της γιορτής, απομακρυνόμαστε απο την Ελληνική Μυθολογία και καταλήγουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής του 20ου αιώνα. Συγκεκριμένα, εμπνευστής της γιορτής της μητέρας με τη μορφή που έχει σήμερα, φαίνεται να είναι η Anna Marie Jarvis  η οποία προσπάθησε να την καθιερώσει μετά τον θάνατο της δικής της μητέρας το 1905. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο το 1908 στο μνημόσυνο για τα 3 χρόνια μεά το θάνατο της μητέρας της, όταν η Anna Marie Jarvis ανέφερε την εξής φράση: "Πρέπει να τιμούμε αυτήν που έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα για εμάς. "

 

Ως προς τιμήν της Anna Marie Jarvis και της μητέρας της, δυο χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε η ημέρα αυτή ως επίσημη γιορτή της Μητέρας απο την πολιτεία της Βιρτζίνια, απο όπου καταγόταν η Anna Marie Jarvis. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν στο μέλλον και άλλες πολιτείες.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο