The 4Cs of Diamond Quality

Αναρτήθηκε από superadmin 20/06/2022 0 Σχόλιο(α)

Όμορφα, σπάνια και λατρευτά. Κάθε διαμάντι είναι μοναδικό και έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που καθορίζουν την αξία του. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο μέσω του οποίου θα μπορούσαν να κριθούν τα διαμάντια. Η GIA λοιπόν, δημιούργησε τον πρώτο, και πλέον παγκοσμίως αποδεκτό τρόπο, για την περιγραφή των διαμαντιών. Τα λεγόμενα 4Cs of Diamond Quality, τα οποία είναι, το χρώμα, η καθαρότητα, η κοπή και το βάρος των καρατίων. Στις μέρες μας, αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την αξιολόγηση τους. Η δημιουργία των 4Cs πραγματοποιήθηκε για δύο λόγους. Για να μεταδοθεί σε μία παγκόσμια γλώσσα η ποιότητα του διαμαντιού και για να βοηθήσει τους αγοραστές να γνωρίζουν τι εμπρόκειτο να αγοράσουν.

 

 

Διαμαντένιο χρώμα στην πραγματικότητα σημαίνει έλλειψη χρώματος.

Με την κατανόηση της σημασίας του χρώματος των διαμαντιών είναι ευκολότερη η επιλογή του σωστού διαμαντιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αξιολόγηση χρώματος στα πιο πολύτιμα διαμάντια καθώς βασίζεται στην απουσία χρώματος. Ένα δομικά τέλειο και χωρίς καμία προσθήκη χημικών διαμάντι δεν έχει καμία απόχρωση. Παρομοιάζεται εύκολα το χρώμα με μίας καθαρής σταγόνας νερού, όμως κατα συνέπεια η αξία του είναι υψηλή.
Το σύστημα χρωμάτων διαμαντιών της GIA, D-Z μετρά τις βαθμίδες του άγχρωμου συγκρίνοντας την πέτρα υπό ελεγχόμενο φωτισμό και σε συνθήκες ακριβής όψης με κορυφαίες πέτρες καθιερωμένης χρωματικής αξίας.Πολλές από αυτές τις χρωματικές διακρίσεις διαμαντιών είναι τόσο λεπτές που είναι αόρατες στο ανειδίκευτο μάτι. Ωστόσο, κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά στην ποιότητα και την τιμή των διαμαντιών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντική η λήψη γνώμης ειδικού της GIA για την αξιολόγηση του καλύτερου χρώματος για το διαμάντι σας.

 

 

 

Η διάυγεια του διαμαντιού αναφέρεται στην απουσία εγκλεισμάτων και ατελειών.

Για να κατανοήσουμε τι εννοούμε με τον όρο καθαρότητα ενός διαμαντιού, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε πως δημιουργούνται τα διαμάντια. Τα φυσικά διαμάντια είναι αποτέλεσμα άνθρακα τα οποία είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες και βαθιά μέσα στη γη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μία ποικιλία εσωτερικών χαρακτηριστικών που ονομάζονται ‘εγκλείσματα’, και εξωτερικών χαρακτηριστικών που ονομάζονται ‘ψεγάδια’. Αν προσπαθήσει κανείς να ποσδιορίσει ποια είναι η καλύτερη καθαρότητα για ένα διαμάντι, θα πρέπει να προσέξει το ότι κανένα διαμάντι δεν είναι απολύτως τέλειο και αγνό. Όσο πιο κοντά φτάνει στην αγνότητα, τόσο καλύτερη διάυγεια θα έχει.

Η κλίμακα διάυγειας της GIA εμπεριέχει έξι κατηγορίες, όπου κάποιες από αυτές διαιρούνται συνολικά για 11 συγκεκριμένους βαθμούς.

  • Άψογο : Δεν υπάρχουν εγκλέισματα και κανένα ψεγάδι ορατό σε μεγένθυση 10x.
  • Εσωτερικά άψογο : Δεν υπάρχουν εγκλείσματα ορατά σε μεγένθυση 10x.
  • Περιλαμβάνεται πολύ,πολύ ελαφρά(VVS1 και VVS2) : Τα εγκλείσματα είναι τόσο ελαφρά, που ακόμα και ένας ικανός βαθμολογητής δυσκολεύεται να τα δει σε μεγένθυση 10x.
  • Περιλαμβάνεται πολύ ελαφρά(VS1 και VS2) : Τα εγκλείσματα παρατηρούνται με προσπάθεια σε μεγένθυση 10x, αλλά μπορούν να χαρακτηριστούν ασήμαντα.
  • Περιλαμβάνονται ελαφρά(SI1 και SI2) : Τα εγκλείσματα παρατηρούνται σε μεγένθυση 10x.
  • Περιλαβμάνονται(I1,I2 και I3) : Τα εγκλείσματα είναι εμφανείς σε μεγένθυση 10x, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την διαφάνεια και την λαμπρότητα.

Πολλά εγκλείσματα και ατέλειες είναι πολύ μικρά για το ανειδίκευτο μάτι. Στο γυμνό μάτι, ένα VS1 και ένα SI2 διαμάντι μπορεί να δείχνει ακριβώς το ίδιο, αλλά είναι διαφορετικά όσον αφορά την συνολική ποιότητα. Για αυτόν τον λόγο είναι ιδιαιτέρως σημαντική η ειδική και ακριβής αξιολόγηση της διάυγειας των διαμαντιών. Γνωρίζοντας ακριβώς τι σημαίνει η διάυγεια και καθαρότητα ενός διαμαντιού, βοηθάει στην κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν  στην ποιότητα και την τιμή.

 

 

Κατανοώντας την κοπή των διαμαντιών.



Τα διαμάντια είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μεταδίδουν το φως και την λάμψη τους πολύ έντονα. Συχνά σκεφτόμαστε το κόψιμο ενός διαμαντιού σαν κάποιο σχήμα, αλλά αυτό που σημαίνει στην πραγματικότητα είναι το πόσο καλά οι όψεις του αλληλεπιδρούν με το φως. Για να διαμορφωθεί μία πέτρα απαιτούνται ακριβής καλλιτεχνία και ποιότητα κατασκευής, έτσι ώστε οι αναλογίες, η συμμετρία και το γυάλισμά της να προσφέρει την υπέροχη επιστροφή του φωτός που είναι δυνατό μόνο σε ένα διαμάντι.

 

Η επίτευξη της καλύτερης κοπής ενός διαμαντιού αντανακλάται στην τελική ομορφιά και αξία της πέτρας. Από τα 4Cs είναι το πιο περίπλοκο και δύσκολο στην ανάλυση. Για να προσδιοριστεί ο τρόπος κοψίματος του κλασσικού στρογγυλού μπριγιάν διαμαντιού-το σχήμα που επικρατεί στην πλειονότητα των διαμαντιών-η GIA υπολογίζει τις αναλογίες εκείνων των πτυχών που επηρεάζουν την όψη του. Αυτές οι αναλογίες επιτρέπουν στην GIA να εκτιμήσει ποιο είναι το καλύτερο κόψιμο για ένα διαμάντι, ερευνώντας με πόση επιτυχία αλληλεπιδρά με το φως ώστε να δημιουργήσει επιθυμητά οπτικά εφέ, τα οποία είναι:

  • Φωτεινότητα: Εσωτερικό και εξωτερικό φως που αντανακλάται από το διαμάντι.
  • Φωτιά: Η διασκόρπιση του φωτός σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
  • Σπινθηρισμός: Η ποσότητα λάμψης που δημιουργεί ένα διαμάντι, και τα φωτεινά και σκοτεινά σημεία που προκαλούνται από αντανακλάσεις μέσω του διαμαντιού.

Ο βαθμός κοπής διαμαντιών της GIA λαμβάνει υπόψην το σχέδιο και τη δεξιοτεχνία του διαμαντιού, συμπεριλαμβάνοντας το βάρος συγκριτικά με την διάμερτο, το πάχος της ζώνης του,το οποίο επηρεάζει την αντοχή και την σταθερότητά του, τη συμμετρία της διάταξης των όψεών του και ποιότητα του γυαλίσματος αυτών των όψεων.
Η κλίμακα κοπής της GIA για ένα κλασσικό στρογγυλό μπριγιαν διαμάντι στο εύρος χρωμάτων D – Z, περιλαμάνει πέντε εύρη βαθμών από άριστη σε κακή και είναι η οριστική κλίμακα για την ταξινόμηση κοπών διαμαντιών.

 

 

Το βάρος των καρατίων ενός διαμαντιού μετράει το μέγεθός του, δηλαδή το πόσο ζυγίζει το διαμάντι.

Ένα καράτι ορίζεται ως 200 χιλιοστόγραμμα. Κάθε καράτι υποδιαιρείται σε 100 πόντους. Αυτό επιτρέπει πολύ ακριβείς μετρήσεις. Ένας κοσμηματοπώλης μπορεί να περιγράψει το βάρος ενός διαμαντιού κάτω από ένα καράτι μόνο και μόνο από τους πόντους του. Για παράδειγμα, ένας κοσμηματοπώλης μπορεί να αναφέρεται σε ένα διαμάντι το οποίο ζυγίζει 0.25ct ως ‘είκοσι-πέντε δείκτες.’ Τα διαμάντια που ζυγίζουν πάνω από ένα καράτι εκφράζονται σε καράτια και δεκαδικά ψηφία. Μία πέτρα 1.08ct θα περιεγραφόταν ως ‘ένας πόντος και οκτώ καράτια.’ Αν όλα τα άλλα είναι ίσα, η τιμή του διαμαντιού αυξάνεται με το βάρος των καρατιών του, επειδή τα μεγαλύτερα διαμάντια είναι πιο σπάνια και πιο επιθυμητά.
Ωστόσο, δύο διαμάντια με ίσο βάρος καρατίων, μπορούν να έχουν διαφορετικές αξίες και τιμές. Αυτό εξαρτάται από τρεις άλλους παράγωντες του διαμαντιού, το χρώμα, την διάυγεια και την κοπή.
Είναι πολύ σημαντικό, ότι η αξία του διαμαντιού καθορίζεται χρησιμοποιόντας και τα 4Cs, όχι μονο το βάρος των καρατίων.

Αφήστε ένα σχόλιο